Quantcast
Channel: Retete Vegetariene – Ligia Pop
Viewing all 38 articles
Browse latest View live

Coliva sau arpacas cu fructe si nuci

$
0
0
Postat în:Retete fara foc, Retete vegetariene Tagged: coliva, coliva cu fructe uscate, coliva sanatoasa, reteta de coliva pentru copii

Sarmale Vegane facute in Slow Cooker sau Cuptor

$
0
0
In ultima luna am primit multe cereri atat aici cat si pe Facebook, unde am fost intrebata cum se pot face sarmale vegane intr-un mod mai sanatos, fara sa fie rasfierte pe foc.  Fiindca cei care sunt considerati raw foodisti pot consuma si un procent de hrana vegetala gatita (procent stabilit personal, vezi amanunte aici),…

Sushi vegan

$
0
0
Postat în:Retete fara foc, Retete vegetariene Tagged: poze, sandwich rapid, sushi

Painici gatite din Kamut incoltit

$
0
0
Reteta mea preferata de paine din seminte incoltite, este reteta de paine din Kamut. Despre Kamut se stie ca este stramosul graului dur originar din Egipt. Este superior graului din punct de vedere nutritional si contine mai mult cu 30% proteina decat graul traditional. Continutul  kamutului scazut de gluten il ajuta sa se numere prin…

„Ciorba raw de burta” fara burta

$
0
0
Niciodata nu mi-a placut sa imit mancarurile traditionale cu preparatele raw sau vegane gatite, insa acum cateva saptamani am facut o ciorbita care se aseamana din intamplare cu supa de burta clasica. Mai jos am sa va prezint o varianta gatita vegana si o varianta raw. Ambele sunt foarte bune la gust si merita incercate.Postat…

Salata de ceapa verde si linte

$
0
0
Episodul 32 al show-ului Ligia’s Kitchen va aduce o reteta delicioasa si foarte rapida. Eu sincera sa fiu nu ador mararul sau ceapa, insa in salata aceasta le pot consuma fara probleme.Postat în:Emisiunea "Ligia's Kitchen", Retete vegetariene Tagged: linte, poze, salata de linte, salate, video

Meniu vegan gatit si raw vegan de Paste

$
0
0
Fiindca un procent mare din romani devin zilnic vegetarieni sau vegani, m-am gandit sa ofer cateva alternative la meniul traditional de Paste, dar in varianta vegana gatita sau raw vegana. 1. Drob vegan din ciuperci, preluat de pe blog-ul Liorisme. Poza este preluata tot de pe acelasi blog. 2. Ciorba de burta „fara burta”, e o…

Retete gatite: Supa creme de linte la minut

$
0
0

La toti trei ne place foarte mult mancarea libaneza si saptamanal facem cel putin o reteta din meniul lor vegetarian. Astazi am preparat o supa de linte delicioasa si peste masura de rapida. La prima vedere pare simplista, insa chiar daca veti fi tentati, va rog sa nu adaugati nici un alt ingredient la fierbere. Faceti acest experiment si veti vedea ce gustoasa este aceasta supa hranitoare si sanatoasa!

Supa creme de linte

  • Servings: 4
  • Timp: 25 mins
  • Difficulty: easy
  • Imprimare

Supa creme de linte

Ingrediente:

  • 300 g linte rosie
  • 2 litri de apa filtrata
  • sare neiodata de ocna dupa gust
  • 25 g mix de condimente
  • 10 g seminte de chimen

Instructiuni:

Lintea ar fi ideal sa fie inmuiata de cu seara si lasata la germinat timp de o zi, dar daca nu se poate, puteti face si din linte uscata care nu necesita inmuiere. Se pune lintea si apa la fiert, timp de 10 minute, neaparat la foc mic sau la aburi. Stati cu ochii pe ea fiindca se umfla repede. Dupa ce s-a ridicat spuma, stingeti focul si asteptati inca vreo 10 minute. Dupa ce lintea este fiarta, adaugati-o intr-un blender. De asemenea, daca a absorbit mare parte din apa din oala, puteti adauga apa rece peste ea fara probleme. Presarati in blender condimentele, sarea, apa daca mai este necesar si blenduiti pana totul devine ca o crema. Ca si condimente am folosit un pliculet de Kamis si chiar daca pare ciudat, este denumit „condimente pentru friptura”. Acesta contine doar legume si nu are MSG (glutamat de sodiu sau monosodiu glutamat, potentiatorul de arome atat de periculos pentru creier, gasit in toate mix-urile de condimente, inclusiv in Vegeta). Pentru cei care nu aveti condimentul, este un mix din urmatoarele: usturoi, boia dulce de ardei, coriandru, rozmarin, piper negru, frunze de patrunjel si foi de dafin. Acest amestec se poate pregati si in casa, insa trebuie sa incercati de mai multe ori pana nimeriti cantitatile.

Consum si pastrare:

Se consuma imediat si daca va ramane, o puteti reincalzi doar odata. In general, noi preferam sa facem mancare proaspata mereu si foarte rar avem mancare ramasa in frigider (leftovers). Consider ca doar mancarea proaspata mai are un continut mic de nutrienti, iar ce este refrigerat pentru multe zile si re-incalzit ajunge sa se transforme intr-un preparat fara valoare nutritionala.

Noua ne place enorm si intotdeauna facem diverse variatii, cum ar fi cele de mai jos:

  • Se adauga 10 g chimen, 10 g menta si zeama de lamaie (reteta originala de supa de linte turceasca si libaneza cateodata).
  • Se adauga ca si condiment doar semintele 10 g de chimen.
  • Se adauga 10 g seminte de chimen si 10 g de enibahar.
  • Se adauga 10 g chimen si 20 g de seminte de coriandru.
  • Se adauga 10 g chimen si 2-4 catei usturoi.
  • Se adauga la fiert legume precum o ceapa, o telina, un pastarnat si la final orice condiment preferat.
  • Etc.

Supa creme de linte

Pofta buna!


Postat în:Retete vegetariene Tagged: retete de post, supa de linte, supa de linte libaneza, supa de linte pentru copii, supe rapizi

Linte cu legume si condimente indiene la Crock-Pot (slow cooker)

$
0
0

Update 12.11.2015: Castigatoarea concursului si a unui aparat de gatit Crock-Pot slow cooker de 5.7 l, este d-na Ana Bulugea din Pitesti. Va multumim pentru participare!


Fiindca am fost rugata sa prepar si alte retete, in afara de faimoasele mele sarmale vegane folosind un slow cooker, am ales Crock-Pot-ul, acesta fiind slow cooker-ul original, si v-am pregatit o reteta surpriza plus un concurs. Dupa cum stiti, alimentatia raw foodistilor din intreaga lume contine intre 20-50% mancare gatita si un procent mare de cruditati. Aceasta reteta vine in completarea alimentatiei voastre. Pe langa faptul ca este usor de facut, este foarte bogata in arome intense, datorita gatirii pe o durata mai lunga de timp la o temperatura mica, cat si in nutrienti valorosi care cu greu pot fi regasiti in mancarea gatita chiar la foc mic sau la cuptor. Dupa cum veti vedea, folosirea unui slow cooker este foarte usoara, chiar si pentru cei care nu se pricep in ale bucatariei.

Linte cu legume si condimente indiene la Crock-Pot

  • Servings: 5
  • Timp: 3:30h
  • Difficulty: easy
  • Imprimare

Linte cu legume si condimente indiene

Ingrediente:

  • 500 g linte rosie uscata
  • ½ kg dovleac placintar razuit
  • 2 ardei kapia
  • 2 morcovi razuiti
  • 2 radacini patrunjel razuite fin
  • 10 g mix de condimente: coriandru, marar, cimbru, piper, usturoi etc.
  • 1 ceapa mare tocata fin
  • 5 catei de usturoi zdrobiti
  • 10 g chimen macinat fin
  • 10 g turmeric
  • 20 g condiment indian Garam Masala
  • 200 ml lapte de cocos din conserva sau proaspat
  • 250 ml suc de rosii
  • 500 ml apa filtrata
  • sare neiodata dupa gust

Instructiuni:

Pentru a grabi procesul, ingredientele care necesita razuire le-am procesat in robotul de bucatarie. Le-am adaugat pe toate in aparatul de gatit Crock-Pot slow cooker 5.7 L, le-am amestecat bine si am setat aparatul pe functia de gatire HIGH, timp de 3:30 ore. La punctul de fierbere va ajunge dupa 2:40-3:00 ore si daca aveti timp, imediat dupa ce incepe sa fiarba puteti da pe functia de gatire LOW. Eu fiindca nu am fost acasa cand mergea aparatul l-am setat de la inceput pe HIGH si cand s-a terminat, aparatul s-a setat automat pe functia KEEP WARM (temperatura minima de incalzire) care a mentinut mancarea calda pana am fost gata de masa.

Linte cu legume si condimente indiene

Consum si pastrare:

Dupa cele 3:30 ore preparatul este gata si are un gust de vis. Veti vedea ca aromele sunt mult mai intense ca la mancarea gatita chiar si la foc mic. Aparatul daca nu este pus pe OFF (oprit), se va comuta automat pe KEEP WARM (temperatura minima de incalzire) si va pastra mancarea calda pana cand veti fi gata sa o mancati. Bineinteles ca il puteti opri si servi mancarea imediat. Oala ceramica se lasa la racit si ulterior se poate depozita in frigider. Poate fi folosita si in cuptor (nu si pe aragaz) cand doriti sa reincalziti mancarea, insa nu incalziti cuptorul inainte pentru a preveni craparea oalei ceramice.

Linte cu legume si condimente indiene

Mai jos veti gasi cateva caracteristici specifice aparatului de gatit slow cooker Crock-Pot preluate din cartea de instructiuni:

  1. Consumul redus de energie al slow cooker-ului Crock-Pot echivalează cu energia consumată de un bec, între 75 și 150W pentru modul de gătire LOW și între 150 și 220W pentru modul de gătire HIGH. În acest fel aparatul este sigur și eficient din punct de vedere al sursei electrice.
  2. Aparatul se poate lasa sa functioneze chiar daca nu sunteti acasa. Spun asta fiindca este un aparat sigur si poate fi lasat in priza asa cum lasi si frigiderul. De asemenea, la slow cooker se pot prepara de la supe, feluri principale, aperitive si deserturi delicioase.
  3. Vas detașabil, lavabil în mașina de spălat vase. Vasul de ceramică detașabil poate fi utilizat și pentru servirea mâncarii. Vasul de ceramică termică ajută la omogenizarea temperaturii de gătire, făcând ca aromele să se întrepătrundă perfect. Este detașabil și în plus poate fi utilizat separat și în cuptor. Nu utilizați vasul de ceramică detașabil pe aragaz, pe plita electrică sau pe grătar. Curăţarea lui, cât și a capacului de sticlă termorezistentă se face foarte uşor, inclusiv în maşina de spălat vase.
  4. Cronometru digital: În funcție de rețetă și de timpul de gătire pe care îl dorești, poți opta pentru una din cele două setări de gătire – HIGH și LOW. În plus, cu ajutorul cronometrului digital poți stabili și durata programului de gătire între 30 de minute și 20 de ore.
  5. Păstrare la cald automata: Imediat ce programul de gătire se încheie, slow cooker-ul Crock-Pot face automat trecerea în modul ‘Păstrare la cald’. Această opțiune îți oferă încă 4 ore pentru păstrarea mâncării la temperatura ideală pentru servire.

Crock-Pot

Aparatul de gatit Crock-Pot slow cooker poate fi gasit la Crock-Pot Romania, unde pana pe 11 Noiembrie inclusiv, este valabil un VOUCHER CADOU de reducere de 20% pentru orice model Crock-Pot. Pentru a beneficia de reducere folositi codul voucher: SCRG38. De asemenea, aparatul de gatit poate fi gasit si la Raw Vegan Mall. Daca sunteti interesati si de alte retete, vor urma si altele pe viitor.

Daca doriti sa castigati un Crock-Pot slow cooker, raspundeti in acest formular la intrebarea: ce v-ar placea sa gatiti voi la slow cooker-ul Crock Pot si de ce? Raspunsurile voastre le asteptam pana pe data de 11 noiembrie. Tragerea la sorti se va face in ziua de 12 noiembrie si castigatorul va fi contactat pentru datele de livrare.

Crock-Pot


Postat în:Retete vegetariene Tagged: crock pot, mancare de dovleac cu linte, mancare de linte si dovleac, retete sanatoase, retete vegane, retete vegetariene, slow cooker

Meniul pentru masa de Craciun din 2015

$
0
0

Craciunul se apropie cu pasi rapizi si m-am gandit sa va ofer cateva idei referitoare la meniul din aceasta zi speciala. Va voi recomanda si preparate gatite vegane, fiindca toti raw foodistii din lume consuma si un procent stabilit de fiecare de mancare gatita cand mai bland. De asemenea, chiar daca consumati produse de origine animala, decizie care va apartine si pe care vi-o respect, puteti completa meniul vostru traditional cu aceste retete sanatoase si pline de enzime care va vor ajuta sa digerati mai usor chiar si preparatele traditionale.

Asadar, va urez inca de pe acum un Craciun de vis, cu multa lumina, bucurie sufleteasca si momente unice alaturi de cei dragi!

APERITIVE SI SALATE

Maioneza raw vegana

Reteta: Maioneza raw vegana

O puteti folosi la salata numita beuf (chiar daca e fara beuf adica carne de vita :-), preparata din legume fierte sau crude (marinate) si muraturi. Aceasta maioneza o puteti folosi si la alte preparate cum ar fi salata de vinete traditionala, la salatele de cruditati razuite etc. Mai jos v-am dat mai multe variante ca sa aveti de unde alege. Daca vreti si mai multa inspiratie, va invit sa aruncati o privire peste cartea de bucate online care cuprinde peste 160 de retete sau peste cartile mele tiparite, care cuprind foarte multe retete speciale care nu vor fi disponibile niciodata pe site.

Maioneza raw


Tzatziki raw vegan

Reteta: Tzatziki raw vegan

Tzatziki Raw


Hummus raw vegan din seminte de floarea soarelui

Reteta: Hummus raw vegan din seminte de floarea soarelui

Hummus raw vegan


6 retete de pateuri raw vegane

Reteta: 6 retete de pateuri raw vegane

Guacamole


Icre raw vegane din seminte de chia

Reteta: Icre raw vegane din seminte de chia

Icre de Chia


Salata din ceapa verde si linte (semi-raw)

Reteta: Salata din ceapa verde si linte (semi-raw)


Salata raw vegana din spaghetti vegetale

Reteta: Salata raw vegana din spaghetti vegetale

Salata raw de spaghetti vegetale


FELURI PRINCIPALE

Supa de linte la minut (vegana-gatita)

Reteta: Supa de linte la minut (vegana-gatita)

Supa crem de linte


Ciorba raw vegana „de burta fara burta”
Este mult mai buna decat varianta cu carne (afirmatie facuta de mai multi consumatori de carne :-) )

Reteta: Ciorba raw vegana ‘de burta fara burta’

Ciorba de burta fara burta


Cele mai delicioasa sarmale vegane din lume, fara ciuperci sau soia (vegane-gatite)

Reteta: Sarmale vegane delicioase, fara ciuperci sau soia

Vegan Sarmale


Iaurt raw vegan din nuca de cocos, migdale sau caju, pentru sarmalele de mai sus :-)

Reteta: Iaurt raw vegan din nuca de cocos, migdale sau caju

Iaurt raw vegan din nuca de cocos, migdale sau caju


Chiftele sau mici vegetarieni (vegane-gatite)

Reteta: Chiftele sau mici vegetarieni

Vegetarian patties (piftele vegetariene). Recipe adapted by Ligia Pop.


DESERTURI SANATOASE CARE NU INGRASA SI NU ATACA DINTII

Turta dulce raw vegana

Reteta: Turta dulce raw vegana

Raw eggnog and gingerbread cookies


Macaroons raw vegani cu superfoods

Reteta: Macaroons raw vegani cu superfoods

Macaroons Superfoods


Ciocolata raw vegana cu goji si afine

Reteta: Ciocolata raw vegana cu goji si afine

Ciocolata cu afine si goji


Tort raw vegan din frisca si fructe de padure – preferatul nostru

Reteta: Tort raw vegan din frisca si fructe de padure

Tort din frisca cu fructe de padure


BAUTURI RACORITOARE SI TRADITIONALE DE CRACIUN

Eggnog sau lapte de pasare raw vegan

Reteta: Eggnog sau lapte de pasare raw vegan

Raw eggnog


Apple cider/punch sau Cidru de mere (semi-raw)

Reteta: Apple cider/punch sau Cidru de mere (semi-raw)

screen-shot-2015-02-05-at-12-29-49-am


Smoothie raw vegan din visine congelate si superalimente

Reteta: Smoothie raw vegan din visine congelate si superalimente

Smoothie din visine si superalimente


Piña colada raw vegana

Reteta: Piña colada raw vegana

RPOP-2010-07-6473


Gingerata raw vegana

Reteta: Gingerata raw vegana

Bere de ghimbir


Sarbatori fericite alaturi de cei dragi!


Postat în:Meniu raw food, Retete fara foc, Retete vegetariene Tagged: deserturi pentru masa de craciun, deserturi pentru masa de sarbatori, deserturi sanatoase, retete naturiste, retete raw vegane, retete sanatoase pentru craciun, retete sanatoase pentru sarbatori, retete vegane

Paine mai sanatoasa, din grau incoltit

$
0
0

Paine de casa

  • Servings: 4-6
  • Timp: 15mins
  • Difficulty: easy
  • Imprimare

Ingrediente:

  • 3 cani grau germinat
  • apa cat este nevoie
  • 4 linguri seminte de floarea soarelui
  • 2 linguri seminte in macinate in rasnita
  • 3 linguri seminte de susan
  • sare neiodata de ocna dupa gust
  • 1 cana = 250 g

Instructiuni:

Graul se pune la inmuiat timp de o zi jumate sau timp de o noapte pe timp de vara. Se lasa la incoltit petru o zi, sau pana cand se vad varfurile germenilor. Cand e gata, se da printr-un robot puternic sau printr-o masina de tocat (daca robotul nu face fata) impreuna cu restul ingredientelor. Pe o foaie cerata se intinde o foaie de 2 cm inaltime si se coace la o temperatura mica. La cuptor se lasa pana cand are o consistenta placuta, nici prea uscata dar nici prea umeda.

Nu uitati ca aceasta se poate lasa si mai moale, deoarece nu este coca necoapta si nesanatoasa, ci doar grau incoltit. O alta varianta mai delicioasa pe care am folosit-o, a fost sa pun semintele in dehidrator pana s-au uscat. Le-am trasformat in faina, dupa care am urmat toti pasii descrisi mai sus. Anuntati-ma daca o incercati si daca v-a placut.

Am descoperit aceasta reteta in cartea lui Ann Wigmore, promotoarea sucului de grau inca din tineretea ei si mama institutelor gen Hippocrates din intreaga lume, care vindeca boli fara speranta prin ajutorul hranei vii. Mai tarziu, am avut o discutie cu un nutritionist terapeut din SUA, care ne-a povestit despre efectele nefaste ale painii ajunsa in intestinul gros, publicate intr-un studiu recent tot in SUA. Nu a stiut sa ma indrume spre o sursa online si nici nu stia daca studiul a fost publicat pe internet, insa mi-a dat numele cartii in care se mentiona si unde se explica acest lucru. Cartea se numeste „Grain Damage„, de Dr. Douglas Graham si va invit s-o cititi.

Dansa imi spunea ca toti oamenii au intoleranta la gluten, mai mare sau mai mica chiar daca o constientizam sau nu, intoleranta care in timp cauzeaza probleme de sanatate mai mari sau mai mici cum ar fi: oboseala permanenta si lipsa energiei, ingrasarea, balonarea si crampele dureroase din timp in timp, candidoza, acneea, osteoporoza, boala alzheirmer, alergiile diverse, etc. Pe langa toate acestea, se pare ca pe bobul de grau in special dar si la alte cereale in cantitati mai mici, exista un fel de mucegai pe care il preia din pamant. Acesta se transmite la samanta si implicit, la faina si paine. Acest soi de mucegai se diminueaza daca graul sau cerealele sunt puse la incoltit. Daca nu sunt puse la incoltit si se combina cu drojdia, rezultatul final – painea, odata ajunsa in colon se transforma intr-un adevarat focar de mucegai care contamineaza tot ce este in jur.

Stim cu totii ca intestinul gros are proprietatea de a absorbi unele vitamine, minerale, si avand aceasta proprietate, reintroduce in sistemul nostru toate toxinele prezente acolo. Cauza pentru dezvoltarea multor boli complicate il constituie aceasta toxicitate pe care zilnic ne-o intretinem prin introducerea de mancare slab mestecata si in mare parte lipsita de vitamene, minerale, enzime distruse la gatire, deci practic doar mase neprietenoase bogate in calorii.

Cel mai grav lucru este ca noi avem depozitate reziduri nu de o saptamana, doua, ci de ani de zile. O sa ma intrebati, de ce de ani de zile? Normalul pentru 3-4 mese pe zi ar fi sa mergem la toaleta de tot atatea ori. Se pare ca nu este cazul multora dintre noi, deoarece mancarea noastra este introdusa in corp in stare solida si nu in stare mai lichida asa cum este recomandata. Deci unde credeti ca se duc cantitatile de mancare ingerate?

Prin mestecarea de cel putin 30-40 de ori a fiecarei imbucaturi, am usura munca corpului nostru si ne-am prelungi viata considerabil. Sau am putea consuma cat mai multe mese sub forma de sucuri verzi, smoothie verzi, supe fara foc facute in blender. Din pacate, de multe ori inghitim mancarea prea putin mestecata si aceasta ramane blocata in intestin, transformandu-se in surse de toxicitate.

De asemnea va dau un text care o sa va dea de gandit. Consumul produselor fabricate din grau pot afecta functionarea normala a creierului.

„Eating wheat may not be beneficial to your health. Among many other reasons, each grain contains about one microgram of Wheat Germ Agglutinin (WGA). Even in small quantities, WGA can have profoundly adverse effects. It may be pro-inflammatory, immunotoxic, cardiotoxic … and neurotoxic.

According to an article on Green Med Info: “WGA can pass through the blood brain barrier (BBB) through a process called ‘adsorptive endocytosis’ … WGA may attach to the protective coating on the nerves known as the myelin sheathand is capable of inhibiting nerve growth factor which is important for the growth, maintenance, and survival of certain target neurons. WGA binds to N-Acetylglucosamine which is believed to function as an atypical neurotransmitter functioning in nocioceptive (pain) pathways.” [Sursa]

Cititi va rog si acest articol despre tot ce se intampla in intestinul subtire si gros, sau cautati si alte surse in limba engleza, pe Google. Comentarii contradictorii vor fi, insa trebuie sa realizati ca nu ma vizeaza pe mine ci teoria sustinuta de medicul Douglas Graham, care a studiat si dovedit in laborator cele mentionate in cartea sa.

Am calculat si o tava intreaga de paine are urmatoarele valori nutritionale.

Pentru mai multe retete, va recomand:

  • Cartea de bucate online care cuprinde peste 160 de retete.
  • Si cartile mele tiparite care pot fi gasite in orice librarie din tara si online. Aici gasiti cartea de bucate online si aici gasiti o lista cu cartile mele tiparite.

Postat în:Retete vegetariene Tagged: azima, mancare vegetariana, paine de casa, paine din grau incoltit, paine fara drojdie, paine naturala

Coliva sau arpacas cu fructe si nuci

$
0
0

Arpacas cu fructe si nuci

  • Servings: 2-3
  • Timp: 15mins
  • Difficulty: easy
  • Imprimare

Ingrediente:

  • 250 g arpacas se pune la inmuiat timp de o zi si o noapte
  • ½ cana fructe uscate fara zahar, ce aveti la indemana: afine, stafide galbene, visine, ananas, etc.
  • indulcitor natural raw dupa preferinta
  • ½ cana nuci maruntite
  • 2-3 picaturi rom
  • 1 cana = 250 ml

Dupa ce a stat la inmuiat o zi si o noapte, arpacasul se pune la fiert pret de 5 – 10 min, dupa care se ia de pe foc, se scurge si se lasa la racit. Dupa ce s-a racit se adauga fructele uscate, indulcitorul natural, nucile si romul. Totul se framanta foarte bine. Se pastreaza la frigider, intr-un bol de sticla cu capac.

RPOP-2010-04-2809

Pentru mai multe retete, va recomand:

  • Cartea de bucate online care cuprinde peste 160 de retete.
  • Si cartile mele tiparite care pot fi gasite in orice librarie din tara si online. Aici gasiti cartea de bucate online si aici gasiti o lista cu cartile mele tiparite.

Postat în:Retete fara foc, Retete vegetariene Tagged: coliva, coliva cu fructe uscate, coliva sanatoasa, reteta de coliva pentru copii

Sarmale Vegane facute in Slow Cooker sau Cuptor

$
0
0

In ultima luna am primit multe cereri atat aici cat si pe Facebook, unde am fost intrebata cum se pot face sarmale vegane intr-un mod mai sanatos, fara sa fie rasfierte pe foc.  Fiindca cei care sunt considerati raw foodisti pot consuma si un procent de hrana vegetala gatita (procent stabilit personal, vezi amanunte aici), m-am gandit sa propun si aceasta reteta printre retetele din meniul mesei de sarbatori pe care-l puteti gasi aici.

In trecut am folosit pentru o perioada metoda sarmalelor facute la cuptor in oale de lut, insa prin 2005 am descoperit si aplicat o alta metoda mai sanatoasa si anume, folosirea unei oale de gatit electrica numita „slow cooker”.  Slow cooker sau crock pot poate fi gasit si in Romania, si chiar la Raw Vegan Mall avem cateva modele la preturi accesibile. Ce de jos a fost foarte scump si nici nu mai exista pe stoc pe undeva, insa va recomand produsele de aici, fiindca sunt foarte bune, poate mai bune decat ce folosim noi. In decursul anilor am folosit mai multe modele, si chiar si cele mai ieftine s-au dovedit a fi foarte bune, deci nu trebuie neaparat un model foarte costisitor.

De ce imi place slow cooker-ul?

  • Merge pe un principiu simplu, gatire lenta la o temperatura mica pe o perioada lunga, chiar si o zi sau doua in functie de cum este programata.
  • Oala are trei setari, high, low si warm iar eu am setat-o atat la low cat si la warm timp de aproximativ 12h.
  • Un alt avantaj este ca gatirea lenta nu distruge instantaneu marea majoritate a vitaminelor si mineralelor asa cum se intampla cand mancarea este pe foc.
  • Gustul preparatelor este foarte imbogatit de aromele extraordinare ale legumelor, arome care nu se regasesc niciodata in mancarea gatita chiar si la foc mic.

Reteta de mai jos este preferata noastra si a fost inspirata de mama mea. Acum cativa ani ani buni in urma s-a gandit ca la sarmalele vegetariene pentru un gust extraordinar, ar putea adauga arahide sau samburi de dovleac cruzi in loc de obisnuitele ciuperci sau nuci pe care noi, cei cativa mofturosi ai mamei nu le mai suportam deloc.

Sarmale vegane

  • Servings: 5-10
  • Timp: 8h
  • Difficulty: easy
  • Imprimare

Ingrediente:

  • foile de la 2 verze murate marisoare
  • 500 g orez bio cu bob mic
  • 3 morcovi mari
  • 3 cepe marisoare
  • 1 radacina patrunjel
  • 100 g faina de arahide crude macinate in rasnita sau 100 g faina de seminte dovleac crude macinate in rasnita
  • apa filtrata pentru calit cat si pentru sarmale
  • ulei presat la rece pentru calit cat si pentru sarmale
  • 2-3 linguri pasta de rosii sau pasta din rosii uscate la soare (in ulei)
  • sare fara iod
  • cimbru
  • marar
  • busuioc

Sa trecem la treaba! Fiindca timpul e pretios, am tocat in robotul de bucatarie ceapa, morcovii si radacina de patrunjel. Acestea se calesc in cativa stropi de ulei si o cana de apa pana se inmoaie. Prefer sa nu le tin prea mult pe foc fiinda au timp sa se inmoaie si cand vor fi in slow cooker sau in cuptor.

La acest punct am stins focul si am adaugat orezul bine spalat, faina de dovleac sau arahide, macinata in rasnita, condimentele si sarea. Le-am amestecat bine, le-am acoperit cu un capac si am asteptat sa se raceasca. Intre timp am pregatim foile pentru sarmale, eliminand cotoarele incomode la impaturit sarmale.

Am format/rulat sarmale aratoase, toti stim cum sa o facem, asa ca salvez litere pentru final.🙂 Cu grija le-am asezat in vasul ceramic al oalei electrice, fara sa pun un strat protector de varza cum se obisnuieste, fiindca nu este nevoie. Am turnat 500 ml apa, amestecata cu pasta de rosii si doua linguri de ulei presat la rece.

Am setat oala la High (7-8h) si dupa aceea pe Slow timp de 4-5 h. Depinde de orez, insa eu am folosit orez integral. Daca folositi orez alb pe care l-ati mai si inmuiat inainte, se pot face in doar 4-5 h pe HighWarm (am testat si varianta asta).

Sarmalele au iesit exceptionale, asa cum ies doar dintr-un slow cooker sau intr-o oala ceramica data la cuptor. Daca ar fi sa le comparam pe amandou, eu una inclin spre slow cooker unde aromele sunt mai bine imbinate si gustul este exceptional.

Pentru mai multe retete, va recomand:

  • Cartea de bucate online care cuprinde peste 160 de retete.
  • Si cartile mele tiparite care pot fi gasite in orice librarie din tara si online. Aici gasiti cartea de bucate online si aici gasiti o lista cu cartile mele tiparite.

Postat în:Retete vegetariene Tagged: photos, reteta sarmale, retete vegane, sarbatori, sarmale, sarmale vegane, sarmale vegetariene, slow cooker

Sushi vegan

$
0
0

Sushi sandwich

  • Servings: 1-2
  • Timp: 15mins
  • Difficulty: easy
  • Imprimare

Ingrediente:

  • 2 foi de sushi raw
  • vlastari de floarea soarelui
  • vlastari de lucerna
  • 50 g pateu din rosii uscate la soare
  • fasii subtiri de mamaliga – da, mamaliga gatita
  • 2 lujeri de apio taiati in jumatate
  • fasii de morcovi
  • 1 ceapa verde

Instructiuni:

Cele doua foi de sushi le-am lipit intre ele, udandu-le la un capat. Am ales sa folosesc doua foi pentru a fi sigura ca imi intra toate bunatatile de mai sus si mai ales imi doream sa iasa un sushi sandwich, sa pot sa-l tin in mana si nu un sushi de marime normala.

Ingredientele trebuie asezate doar pe jumatate din prima foaie in asa fel incat sa poata fi rulate si incorporate toate ingredientele. Inainte de rulare, udati capetele foii cu apa pentru a evita desfacerea. Pregatiti-va sa il mancati imediat deoarece se va inmuia foarte repede.

Sandwich-ul din poza a fost urias si l-am mancat cu o asa de mare pofta ca niciodata. Toate ingredientele s-au combinat extrem de bine iar gustul a fost exceptional. 


Postat în:Retete fara foc, Retete vegetariene Tagged: poze, sandwich rapid, sushi

Linte cu legume si condimente indiene

$
0
0

Update 12.11.2015: Castigatoarea concursului si a unui aparat de gatit Crock-Pot slow cooker de 5.7 l, este d-na Ana Bulugea din Pitesti. Va multumim pentru participare!


Dupa cum stiti, alimentatia raw foodistilor din intreaga lume contine intre 20-50% mancare gatita si un procent mare de cruditati. Aceasta reteta vine in completarea alimentatiei voastre. Pe langa faptul ca este usor de facut, este foarte bogata in arome intense, datorita gatirii pe o durata mai lunga de timp la o temperatura mica, cat si in nutrienti valorosi care cu greu pot fi regasiti in mancarea gatita chiar la foc mic sau la cuptor. Dupa cum veti vedea, folosirea unui slow cooker este foarte usoara, chiar si pentru cei care nu se pricep in ale bucatariei.

Linte cu legume si condimente indiene

  • Servings: 5
  • Timp: 3:30h
  • Difficulty: easy
  • Imprimare

Linte cu legume si condimente indiene

Ingrediente:

  • 500 g linte rosie uscata
  • ½ kg dovleac placintar razuit
  • 2 ardei kapia
  • 2 morcovi razuiti
  • 2 radacini patrunjel razuite fin
  • 10 g mix de condimente: coriandru, marar, cimbru, piper, usturoi etc.
  • 1 ceapa mare tocata fin
  • 5 catei de usturoi zdrobiti
  • 10 g chimen macinat fin
  • 10 g turmeric
  • 20 g condiment indian Garam Masala
  • 200 ml lapte de cocos din conserva sau proaspat
  • 250 ml suc de rosii
  • 500 ml apa filtrata
  • sare neiodata dupa gust

Instructiuni:

Pentru a grabi procesul, ingredientele care necesita razuire le-am procesat in robotul de bucatarie. Le-am adaugat pe toate in slow cooker, le-am amestecat bine si am setat aparatul pe functia de gatire HIGH, timp de 3:30 ore. La punctul de fierbere va ajunge dupa 2:40-3:00 ore si daca aveti timp, imediat dupa ce incepe sa fiarba puteti da pe functia de gatire LOW. Eu fiindca nu am fost acasa cand mergea aparatul l-am setat de la inceput pe HIGH si cand s-a terminat, aparatul s-a setat automat pe functia KEEP WARM (temperatura minima de incalzire) care a mentinut mancarea calda pana am fost gata de masa.

 

Consum si pastrare:

Dupa cele 3:30 ore preparatul este gata si are un gust de vis. Veti vedea ca aromele sunt mult mai intense ca la mancarea gatita chiar si la foc mic. Aparatul daca nu este pus pe OFF (oprit), se va comuta automat pe KEEP WARM (temperatura minima de incalzire) si va pastra mancarea calda pana cand veti fi gata sa o mancati. Bineinteles ca il puteti opri si servi mancarea imediat. Oala ceramica se lasa la racit si ulterior se poate depozita in frigider. Poate fi folosita si in cuptor (nu si pe aragaz) cand doriti sa reincalziti mancarea, insa nu incalziti cuptorul inainte pentru a preveni craparea oalei ceramice.

Linte cu legume si condimente indiene

Pentru mai multe retete, va recomand cartea de bucate online care cuprinde peste 170 de retete cat si cartile mele tiparite. Aici gasiti cartea de bucate online.


Postat în:Retete vegetariene Tagged: crock pot, mancare de dovleac cu linte, mancare de linte si dovleac, retete sanatoase, retete vegane, retete vegetariene, slow cooker

Ligia’s Kitchen: Supa de dovleac

$
0
0

Se stie ca raw foodistii din intreaga lume consuma ideal 75% raw si restul gatit in functie de preferinte, de aceea, m-am gandit ca din timp in timp sa va prezint si retete gatite usoare si delicioase. Astazi o sa va recomand una dintre supele noastre favorite, supa de dovleac placintar cu lapte de cocos. Pe langa gustul de neinlocuit, ce motive ar fi sa consumam acest aliment ieftin si sanatos?

  • Pulpa de dovleac este o sursa bogata de minerale precum cupru, calciu, potasiu si fosfor.
  • Dovleacul contine vitamine din grupul B – complex precum folati, niacin, vitamina B-6 (piridoxin), thiamin si acid pantothenic. Consumul de dovleac acopera 8 % din necesarul zilnic de vitamina B2 sau riboflavina. Se stie ca vitamina B2 ajuta organismul să gestioneze mai bine infectiile de origine bacteriana.
  • Este ideal pentru persoanele anemice, fiindca contine vitamina B9 sau acidul folic, care are un rol de baza si in absorbtia altor nutrienti.
  • Este printre cele mai sarace legume in calorii din lume, adica per 100 g, doar 26 calorii, fara sa contina grasimi saturate.
  • Culoarea galbena, ne atrage atentia ca are un continut mare de antioxidanti care impiedica aparitia bolilor cardiovasculare si betacaroten, care are proprietati antiinflamatorii si antioxidante. Betacarotenul este o provitamina ce va fi convertita de catre organism in vitamina A. 100 g de dovleac asi­gurand 70% din necesarul zilnic de vitamina A.
  • Contine multe vitamine antioxidante, precum vitamina A, vitamina C si vitamina E.
  • Are un continut mare de apa si fibre solubile, aceasta combinatie fiind ideala pentru curatarea tractului intestinal si prevenirea constipatiei. O cana cu dovleac acopera un sfert din doza zilnică recomandata de fibre solubile.
  • Regleaza zaharul din sange, fiindca are un continut mic de zahar natural si cantitate mare de fibra. Aproximativ 8 grame de zahar la o cescuta de dovleac, insa la aceeasi cantitate, are 7 grame de fibre. Continutul ridicat de fibre ajuta corpul sa digere zaharurile din dovleac mai lent, prevenind astfel transportul imediat in sange.

Supa de dovleac

  • Serviri: 5
  • Dificultate: easy
  • Imprimare

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=AXj-vEv4pZ8&w=639&h=390]

Ingrediente:

  • 2 felii dovleac placintar la abur
  • 1 litru de apa filtrata
  • 100 ml lapte de cocos bio
  • sare neiodata dupa gust
  • 3-4 catei de usturoi

Instructiuni:

Toate ingredientele se adauga blenderul Oster Versa, care va transforma toate ingredientele intr-o supa cream foarte delicata.

Pastrare:

Supa este ideal sa fie consumata in aceeasi zi sau se poate pastra timp de 24h la frigider, intr-un recipient de sticla fara plumb.

In aceste 3 zile de Black Friday, toti cei care au asteptat tot anul pentru aceasta reducere, pot cumpara Oster Versa la un pret special de 999.99 lei, doar in limita stocului disponibil. Ca si cadou vor primi in dar cartea, „Retete Vegane Fara Foc”.

 

Paine fara gluten din hrisca

$
0
0

Pentru cei care doriti sa incercati o paine fara gluten, va recomand o reteta pe care noi am indragit-o, alaturi de painea cu maia (despre care se stie ca predigera glutenul). Din 2004 de cand am descoperit painea cu maia, painea fermentata, sau „Sourdough Bread”, am incercat mai multe retete sau cand nu am avut timp, am cumparat-o gata facuta.

Doar ca avertisment pentru incepatori, nu va asteptati sa va iasa din prima, de aceea, faceti cantitate mai mica. Totodata, painea din reteta de mai jos, nu va fi pufoasa precum painea obisnuita, ci va iesi o paine umeda, dar gustoasa si satioasa. Ingredientele trebuie sa fie de calitate, adica proaspete, nu rancede. Hrisca prinde un miros urat de ranced daca nu este tinuta la rece, la fel cum se intampla cu toate nucile si semintele care nu sunt pastrate la rece. Gasiti aici detalii despre acest subiect.

Va las mai jos doua retete, primul video este rau facut, insa painea preparata dupa acea reteta este foarte buna si vi-l las ca si video demonstrativ. Al doilea video este cu o reteta care contine oregano si rosii uscate la soare. Este o paine buna, insa gustul s-ar putea sa nu va placa. Reteta scrisa de la primul video o gasiti mai jos.

Paine fara gluten din hrisca

Ingrediente:

  • 400 g hrisca cruda bej sau verzuie
  • 2 linguri seminte de chia
  • 2 linguri seminte de in
  • 1 lingura ulei presat la rece
  • sare neiodata dupa gust
  • 250 ml apa filtrata pentru mixat
  • 1 litru apa filtrata pentru inmuiere

Preparare:

Hrisca se puna la inmuiat peste noapte, neaparat intr-un bol de sticla (nu in plastic, cum este in video). A doua zi, hrisca se spala bine si se scurge de lichid. Se adauga toate ingredientele in blender si se mixeaza forte bine. Aluatul scos din blender se lasa la fermentat timp de 24 de ore (asa se indica in video), insa doar daca este racoare in casa, adica sub 16C. Se lasa in mod normal 5-7 h, fiindca aluatul nu trebuie sa prinda miros de acru sau de stricat. Daca s-a intamplat asta, nu se mai poate folosi. Controlati aluatul si vedeti in ce stadiu este. Atunci cand are bule pe deasupra, inseamna ca a ajuns la stadiu de fermentare si mai poate fi lasata asa 1-2 h si este gata de folosit.

Dupa ce timpul s-a scurs, se pune intr-o tava din lut fara email si se coace la cuptor timp de 45 minute, la 180C pana ce crusta a prins o culoare frumoasa, precum in video.

Hrisca a fost o planta apreciata de bunicii si strabunicii nostri, fiind originara din China. Ea s-a raspandit in Europa si Rusia in secolul 14-15. Stiati ca de fapt hrisca nu este o cereala, ci este un fruct, inrudita cu rubarbarul si macrisul? Noua ne place sa o incadram la semintele/cerealele/pseudocereale fara gluten, alaturi de:

  • Mei
  • Chia
  • Porumb
  • Amaranth
  • Quinoa
  • Susan integral
  • Seminte de floarea soarelui
  • Seminte de dovleac
  • Orezul integral (negru, rosu, roz, salbatic)
  • Ovazul neprocesat

Hrisca raw, sau bej/verzuie, nu cea maro prajita, este bogata in carbohidrati, dar are un procent mare de proteine. Pentru a beneficia de toti nutrientii enumerati mai jos, noi folosim varianta de hrisca raw germinata la sarmalute raw din hrisca si vegetale, la pateuri, la painici raw, la chips-uri etc.

Hrisca are un indice glicemic scazut (carbohidratii ei se digera lent), facand din hrisca un aliment satios pentru o perioada mai lunga, avand un impact bland asupra glucozei din sange si a insulinei. Este o sursa buna de mangan, magneziu, cupru, fosfor si fibre. Pe langa toate, ea contine flavonoizi pretiosi (rutin si quercitina), cunoscuti pentru efectul lor antioxidant. Flavonoizii dupa cum stim, se gasesc in plante medicinale, fructe, legume, nuci, seminte, ceai, cacao raw, vin de calitate, fiind concentrati in special in fructele de culoare inchisa cum ar fi murele, fructele de soc sau dudele negre.

  1. Rutin este un puternic antoxidant, avand efect antiinflamatorii, ajuta la stabilizerea vitaminei C si alaturi de ea, ajuta la pastrarea unor capilare sanatoase, beneficiind in special persoanele care se invinetesc si sangereaza repede, ajutand totodata si la vindecarea ranilor si la formarea colagenului.
  2. Quercitina este un antioxidant si are efecte antiinflamatorii, ajuta in lupta contra diabetului, ajuta in caz de alergii, previne cancerul, sustine corpul in momente de stres. Acesta se regaseste si in alte fructe si legume, precum ceapa, usturoi, mere, fructe de padure, vin rosu, struguri, praz, ceai verde, marar, ardei iute, sparanghel, ulei de masline si citrice.

Sarmale Vegane facute in Slow Cooker sau Cuptor

$
0
0

In ultima luna am primit multe cereri atat aici cat si pe Facebook, unde am fost intrebata cum se pot face sarmale vegane intr-un mod mai sanatos, fara sa fie rasfierte pe foc.  Fiindca cei care sunt considerati raw foodisti pot consuma si un procent de hrana vegetala gatita (procent stabilit personal, vezi amanunte aici), m-am gandit sa propun si aceasta reteta printre retetele din meniul mesei de sarbatori pe care-l puteti gasi aici.

In trecut am folosit pentru o perioada metoda sarmalelor facute la cuptor in oale de lut, insa prin 2005 am descoperit si aplicat o alta metoda mai sanatoasa si anume, folosirea unei oale de gatit electrica numita „slow cooker”.  Slow cooker-ul poate fi gasit si in Romania, si chiar la preturi accesibile. In decursul anilor am folosit mai multe modele, si chiar si cele mai ieftine s-au dovedit a fi foarte bune, deci nu trebuie neaparat un model foarte costisitor.

De ce imi place slow cooker-ul?

  • Merge pe un principiu simplu, gatire lenta la o temperatura mica pe o perioada lunga, chiar si o zi sau doua in functie de cum este programata.
  • Oala are trei setari, high, low si warm iar eu am setat-o atat la low cat si la warm timp de aproximativ 12h.
  • Un alt avantaj este ca gatirea lenta nu distruge instantaneu marea majoritate a vitaminelor si mineralelor asa cum se intampla cand mancarea este pe foc.
  • Gustul preparatelor este foarte imbogatit de aromele extraordinare ale legumelor, arome care nu se regasesc niciodata in mancarea gatita chiar si la foc mic.

Reteta de mai jos este preferata noastra si a fost inspirata de mama mea. Acum cativa ani ani buni in urma s-a gandit ca la sarmalele vegetariene pentru un gust extraordinar, ar putea adauga arahide sau samburi de dovleac cruzi in loc de obisnuitele ciuperci sau nuci pe care noi, cei cativa mofturosi ai mamei nu le mai suportam deloc.

Sarmale vegane

  • Serviri: 5-10
  • Dificultate: easy
  • Imprimare

Ingrediente:

  • foile de la 2 verze murate marisoare
  • 500 g orez bio cu bob mic
  • 3 morcovi mari
  • 3 cepe marisoare
  • 1 radacina patrunjel
  • 100 g faina de arahide crude macinate in rasnita sau 100 g faina de seminte dovleac crude macinate in rasnita
  • apa filtrata pentru calit cat si pentru sarmale
  • ulei presat la rece pentru calit cat si pentru sarmale
  • 2-3 linguri pasta de rosii sau pasta din rosii uscate la soare (in ulei)
  • sare fara iod
  • cimbru
  • marar
  • busuioc

Sa trecem la treaba! Fiindca timpul e pretios, am tocat in robotul de bucatarie ceapa, morcovii si radacina de patrunjel. Acestea se calesc in cativa stropi de ulei si o cana de apa pana se inmoaie. Prefer sa nu le tin prea mult pe foc fiinda au timp sa se inmoaie si cand vor fi in slow cooker sau in cuptor.

La acest punct am stins focul si am adaugat orezul bine spalat, faina de dovleac sau arahide, macinata in rasnita, condimentele si sarea. Le-am amestecat bine, le-am acoperit cu un capac si am asteptat sa se raceasca. Intre timp am pregatim foile pentru sarmale, eliminand cotoarele incomode la impaturit sarmale.

Am format/rulat sarmale aratoase, toti stim cum sa o facem, asa ca salvez litere pentru final. 🙂 Cu grija le-am asezat in vasul ceramic al oalei electrice, fara sa pun un strat protector de varza cum se obisnuieste, fiindca nu este nevoie. Am turnat 500 ml apa, amestecata cu pasta de rosii si doua linguri de ulei presat la rece.

Am setat oala la High (7-8h) si dupa aceea pe Slow timp de 4-5 h. Depinde de orez, insa eu am folosit orez integral. Daca folositi orez alb pe care l-ati mai si inmuiat inainte, se pot face in doar 4-5 h pe HighWarm (am testat si varianta asta).

Sarmalele au iesit exceptionale, asa cum ies doar dintr-un slow cooker sau intr-o oala ceramica data la cuptor. Daca ar fi sa le comparam pe amandou, eu una inclin spre slow cooker unde aromele sunt mai bine imbinate si gustul este exceptional.

  • Ingredientele recomandate mai sus, pot fi gasite la producatori locali si la Raw Vegan Mall, plaftorma unde listam produse folosite de noi de la mai multe magazine din intreaga tara.
  • Pentru  retete sanatoase, consultati Cartea mea de bucate online care cuprinde peste 200 de retete.
  • Daca doriti sa descoperiti si mai multe retete si sfaturi utile de nutritie, va invit sa achizitionati cele 8 carti ale mele tiparite pana in prezent (2017), spun asta, fiindca alte 3 sunt in lucru. Daca doriti detalii despre magazinele fizice sau online unde pot fi gasite aceste carti cat si de magazinele care livreaza in Republica Moldova si international, apasati AICI.
  • Toate cartile cu retete si sfaturi sunt dedicate in special celor care au o alimentatie traditionala, din dorinta de a ii ajuta sa isi imbunatateasca calitatea vietii, fara sa fie obligati sa renunte la obiceiurile alimentare initiale.

Branza vegetala

$
0
0

Am incercat multe variante a acestei retete in decursul celor 10 ani de incercari; am descoperit-o anume pe aceasta acum cativa ani. Este extraordinar de buna la gust si in combinatie cu rosiile, ardeii sau castravetii sau adaugata in salate, este de vis. Nu este gretoasa, cum sunt unele branzeturi vegetale si foarte satioasa. Imi place mult ca isi pastreaza forma, din cauza agar-agarului. Nu este o reteta proprie, ci una adaptata care mi se pare foarte buna conform gusturilor noastre romanesti. Se incadreaza la categoria vegana, nu raw vegana, fiindca algele agar-agar trebuie fierte putin, altfel nu se dizolva si nu se transforma in gelatina.

 

Branza vegana

Ingrediente branza

  • 200 g de caju raw, inmuiat in prealabil timp de 2 h
  • zeama de la jumatate de lamaie
  • 300 ml de apa filtrata
  • 4 linguri de drojdie inactiva fara monosodiu glutamat
  • 2 catei de usturoi (optional)
  • sare dupa gust

Gelul de agar-agar:

  • 1 lingura mare de pudra alge agar-agar
  • 150 ml apa rece

Mod de preparare:

  1. Ingredientele pentru branza se proceseaza intr-un blender puternic pana devin precum o smantana, adica in maxim 2 minute. Nu trebuie sa existe bucati maruntite de caju, ci trebuie sa fie toate transformate in pasta. Opriti blenderul, lasati compozitia in el si pregatiti-va pentru urmatorii pasi.
  2. Se pregatesc doua caserole, de preferat de sticla sau din amidon vegetal fara BPA, in care veti rasturna la final compozitia.
  3. Intr-un vas diluati algele agar-agar in 150 ml apa rece. Puneti vasul pe foc si lasati-l sa clocoteasca de cateva ori si dupa aceea luati-l de pe foc, amestecand continuu. Se va transforma intr-un gel tot mai dens.
  4. Porniti din nou blenderul si incorporati usor gelul de agar-agar la continutul lui. Dupa ce totul este omogenizat, turnati imediat compozitia (nu o lasati la racit, fiindca se va intari in cupa blenderului) in caserole. Miscati putin caserola pentru a nivela continutul.
  5. Lasati-o sa se raceasca si dupa aceea puneti caserolele la frigider.
  6. In 1-2 h de racire, veti putea sectiona branza vegetala si o veti putea consuma.

Pastrare:

Se pastreaza la frigider si se consuma in decurs de o saptamana, dar chiar si dupa aceasta perioada, va fi la fel de buna ca in prima zi.

Idei:

Fiti inventivi si adaugati de fiecare data alte condimente precum salvie, rozmarin, turneric, mix de condimente romanesti sau garam masala etc. Daca doriti sa fie mai ferma, adaugati data viitoare si mai mult agar-agar. Experimentati si veti vedea ca veti reusi sa faceti cea mai buna branza vegetala.

 

 

Sarmale Vegane facute in Slow Cooker sau Cuptor

$
0
0

In ultima luna am primit multe cereri atat aici cat si pe Facebook, unde am fost intrebata cum se pot face sarmale vegane intr-un mod mai sanatos, fara sa fie rasfierte pe foc.  Fiindca cei care sunt considerati raw foodisti pot consuma si un procent de hrana vegetala gatita (procent stabilit personal, vezi amanunte aici), m-am gandit sa propun si aceasta reteta printre retetele din meniul mesei de sarbatori pe care-l puteti gasi aici.

In trecut am folosit pentru o perioada metoda sarmalelor facute la cuptor in oale de lut, insa prin 2005 am descoperit si aplicat o alta metoda mai sanatoasa si anume, folosirea unei oale de gatit electrica numita „slow cooker”.  Slow cooker-ul poate fi gasit si in Romania, si chiar la preturi accesibile. In decursul anilor am folosit mai multe modele, si chiar si cele mai ieftine s-au dovedit a fi foarte bune, deci nu trebuie neaparat un model foarte costisitor.

De ce imi place slow cooker-ul?

  • Merge pe un principiu simplu, gatire lenta la o temperatura mica pe o perioada lunga, chiar si o zi sau doua in functie de cum este programata.
  • Oala are trei setari, high, low si warm iar eu am setat-o atat la low cat si la warm timp de aproximativ 12h.
  • Un alt avantaj este ca gatirea lenta nu distruge instantaneu marea majoritate a vitaminelor si mineralelor asa cum se intampla cand mancarea este pe foc.
  • Gustul preparatelor este foarte imbogatit de aromele extraordinare ale legumelor, arome care nu se regasesc niciodata in mancarea gatita chiar si la foc mic.

Reteta de mai jos este preferata noastra si a fost inspirata de mama mea. Acum cativa ani ani buni in urma s-a gandit ca la sarmalele vegetariene pentru un gust extraordinar, ar putea adauga arahide sau samburi de dovleac cruzi in loc de obisnuitele ciuperci sau nuci pe care noi, cei cativa mofturosi ai mamei nu le mai suportam deloc.

Sarmale vegane

  • Serviri: 5-10
  • Dificultate: easy
  • Imprimare

Ingrediente:

  • foile de la 2 verze murate marisoare
  • 500 g orez bio cu bob mic
  • 3 morcovi mari
  • 3 cepe marisoare
  • 1 radacina patrunjel
  • 100 g faina de arahide crude macinate in rasnita sau 100 g faina de seminte dovleac crude macinate in rasnita
  • apa filtrata pentru calit cat si pentru sarmale
  • ulei presat la rece pentru calit cat si pentru sarmale
  • 2-3 linguri pasta de rosii sau pasta din rosii uscate la soare (in ulei)
  • sare fara iod
  • cimbru
  • marar
  • busuioc

Sa trecem la treaba! Fiindca timpul e pretios, am tocat in robotul de bucatarie ceapa, morcovii si radacina de patrunjel. Acestea se calesc in cativa stropi de ulei si o cana de apa pana se inmoaie. Prefer sa nu le tin prea mult pe foc fiinda au timp sa se inmoaie si cand vor fi in slow cooker sau in cuptor.

La acest punct am stins focul si am adaugat orezul bine spalat, faina de dovleac sau arahide, macinata in rasnita, condimentele si sarea. Le-am amestecat bine, le-am acoperit cu un capac si am asteptat sa se raceasca. Intre timp am pregatim foile pentru sarmale, eliminand cotoarele incomode la impaturit sarmale.

Am format/rulat sarmale aratoase, toti stim cum sa o facem, asa ca salvez litere pentru final. 🙂 Cu grija le-am asezat in vasul ceramic al oalei electrice, fara sa pun un strat protector de varza cum se obisnuieste, fiindca nu este nevoie. Am turnat 500 ml apa, amestecata cu pasta de rosii si doua linguri de ulei presat la rece.

Am setat oala la High (7-8h) si dupa aceea pe Slow timp de 4-5 h. Depinde de orez, insa eu am folosit orez integral. Daca folositi orez alb pe care l-ati mai si inmuiat inainte, se pot face in doar 4-5 h pe HighWarm (am testat si varianta asta).

Sarmalele au iesit exceptionale, asa cum ies doar dintr-un slow cooker sau intr-o oala ceramica data la cuptor. Daca ar fi sa le comparam pe amandou, eu una inclin spre slow cooker unde aromele sunt mai bine imbinate si gustul este exceptional.

  • Ingredientele recomandate mai sus, pot fi gasite la producatori locali si la Raw Vegan Mall, plaftorma unde listam produse folosite de noi de la mai multe magazine din intreaga tara.
  • Pentru  retete sanatoase, consultati Cartea mea de bucate online care cuprinde peste 200 de retete.
  • Daca doriti sa descoperiti si mai multe retete si sfaturi utile de nutritie, va invit sa achizitionati cele 8 carti ale mele tiparite pana in prezent (2017), spun asta, fiindca alte 3 sunt in lucru. Daca doriti detalii despre magazinele fizice sau online unde pot fi gasite aceste carti cat si de magazinele care livreaza in Republica Moldova si international, apasati AICI.
  • Toate cartile cu retete si sfaturi sunt dedicate in special celor care au o alimentatie traditionala, din dorinta de a ii ajuta sa isi imbunatateasca calitatea vietii, fara sa fie obligati sa renunte la obiceiurile alimentare initiale.
Viewing all 38 articles
Browse latest View live